Makulino Daniel Makulski
03-982, Ołtarzew, Poznańska 327a
Ostatnio coraz większą popularność zdobywają jadalne mikrozioła, czyli młode rośliny o wyjątkowych walorach smakowych i zdrowotnych. Ze względu na wysoką zawartość witamin, minerałów i białka, stanowią one doskonałe uzupełnienie diety oraz sposób na wprowadzenie do niej cennych składników odżywczych. Wśród najbardziej znanych mikroziołów można wymienić rzeżuchę, brokuły, rzodkiewkę, kalarepę, czy szczypiorek.
Hodowla mikroziołów nie jest trudna i można ją prowadzić nawet w domowych warunkach. Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie nasiona, podłoże oraz pojemniki, a także zadbać o odpowiednie warunki świetlne oraz temperaturę. Co więcej, mikrozioła rosną bardzo szybko - zazwyczaj wystarczy około 1-2 tygodni od wysiania nasion, aby móc cieszyć się świeżymi roślinami.
Jadalne mikrozioła są nie tylko zdrowe, ale także smaczne i uniwersalne w kuchni. Można je dodawać do sałatek, kanapek, koktajli czy jako dodatek do dań głównych. Warto więc spróbować samodzielnej hodowli mikroziołów i wzbogacić swoją dietę o te niezwykłe rośliny.